Home / Berita Ehwal Semasa / Kenyataan Menteri Luar Singapura tentang Perjanjian Air 1962 “melulu”: Menteri Luar Negeri Malaysia
Menteri Luar Negeri Malaysia Saifuddin Abdullah memberi kenyataan di Parlimen pada hari Selasa (12 Mac 2019). Sumber: Buletin TV3/YouTube/RTM

Kenyataan Menteri Luar Singapura tentang Perjanjian Air 1962 “melulu”: Menteri Luar Negeri Malaysia

Kenyataan Menteri Luar Singapura Vivian Balakrishnan terhadap Malaysia berhubung Perjanjian Air 1962 baru-baru ini amat “melulu”, menurut Menteri Luar Malaysia Saifuddin Abdullah.

Mengulas pertanyaan daripada beberapa Ahli Parlimen (AP) mengenai pertikaian dua hala antara Malaysia dan Singapura tentang isu harga bekalan air di Parlimen Malaysia pada hari Selasa (12 Mac), Dato ‘Saifuddin menekankan bahawa pada saat ini, Malaysia seharusnya “di peringkat kedua perbincangan” dengan Singapura yang melibatkan “melihat modaliti harga dan jangka masa dan tempoh modaliti harga, serta hal-hal lain yang berkaitan”.

Beliau menambah bahawa Kementerian Tanah, Air dan Sumber Asli, serta Pejabat Peguam Negara, bersama-sama kerajaan negeri Johor juga memainkan peranan masing-masing dalam rundingan dua hala mengenai Perjanjian Air tersebut.

“Oleh yang demikian, Tuan Yang di-Pertua (Speaker), saya sangat terkejut apabila Menteri Luar Negeri Singapura, ketika berucap di Parlimen Singapura, telah mengkritik secara melulu terhadap tindakan kita untuk review atau mengkaji semula perjanjian ini,” ujar Dato’ Saifuddin.

“Pertama, beliau menuduh Malaysia tidak menghormati perjanjian 1962 dengan mengatakan bahawa kita tidak boleh lagi mengkaji semula Perjanjian tersebut selepas 25 tahun,” kata Datuk Saifuddin.

Beliau menekankan bahawa klausa yang berkenaan itu menyebut “selepas”, dan bukannya “pada” 25 tahun setelah tarikh luput Perjanjian.

“Jadi saya tidak faham bahasa Inggeris yang digunakan oleh Menteri Luar Singapura sehingga beliau menterjemahkan Perjanjian tersebut dengan cara sedemikian,” ujar Dato Saifuddin.

Dato ‘Saifuddin secara khusus membalas soalan oleh AP Santubong Wan Junaidi Tuanku Jaafar, yang telah meminta Dato ‘Saifuddin menjelaskan hal-hal rujukan yang digunakan dalam perbincangan mengenai Perjanjian tersebut bersama Singapura.

Kedua, Dato’ Saifuddin berkata bahawa rakan sejawatnya, Dr Balakrishnan, juga telah membuat tuduhan yang “jahat” dan tidak wajar bahawa Malaysia sedang mengalami masalah dalam pentadbiran negara.

“Sekiranya kita mengira subsidi yang kita berikan kepada Singapura, kita dapat menganggarkan bahawa Malaysia telah menyediakan kadar subsidi minimum kira-kira RM42 juta setahun, atau kira-kira RM2.4 bil dari mulanya Perjanjian ditandatangani sehingga sekarang,” kata Dato ‘Saifuddin.

“Kita menjual [air mentah] dengan harga yang rendah, tetapi kita membeli semula [air yang dirawat] dengan harga yang mahal,” ujar beliau.

TONTON: Menteri Luar Malaysia Saifuddin Abdullah berucap mengenai kenyataan Menteri Luar Singapura Vivian Balakrishnan mengenai Perjanjian Air | Langkau ke detik 1:30:00

Ketiga, Dato ‘Saifuddin menegaskan bahawa sebelum Malaysia mengambil langkah-langkah keras terhadap Singapura sekiranya Republik terus menolak cadangan mengkaji semula harga air, kerajaan Malaysia perlu memastikan bahawa seluruh negara, khususnya negeri Johor, telah memiliki bekalan air sendiri pada tahap yang mencukupi.

“Kita perlu mencapai kebergantungan sifar terhadap bekalan air [yang dirawat] dari Singapura,” ujar beliau.

“Sekiranya Singapura tidak lagi memutuskan untuk tidak berunding, maka kita akan memilih jalan arbitration [penimbangtaraan] di peringkat antarabangsa.

“Jika kita mencapai tahap sedemikian, saya berharap para ahli Yang Berhormat [di Dewan ini] akan menyokong usaha kerajaan dengan sepenuhnya demi kebaikan rakyat Malaysia, terutama rakyat Johor,” ujar Dato’ Saifuddin.

Dato ‘Saifuddin membalas pertanyaan AP Siti Rantau Panjang Persoalan Zailah Mohd Yusoff mengenai rancangan kerajaan sekiranya Singapura terus menentang kajian semula Perjanjian.

Perjanjian Air 1962 bukan mengenai kedudukan ekonomi, tetapi tentang “menghormati kesucian perjanjian”: Menteri Luar Negeri Singapura Vivian Balakrishnan

Sebelumnya, Dr Balakrishnan membalas kenyataan Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad mengenai ketiadaan kajian semula Perjanjian 1962.

Channel NewsAsia melaporkan bahawa Dr Balakrishnan awal bulan ini telah menyatakan di Parlimen bahawa “Perjanjian Air 1962 bukan tentang siapa yang lebih kaya atau lebih miskin”, tetapi “mengenai prinsip asas menghormati ‘kesucian’ perjanjian.”

“Sebarang pelanggaran Perjanjian Air 1962 akan menimbulkan persoalan Perjanjian Pemisahan (Separation Agreement), dan Perjanjian Pemisahan ini adalah asas kewujudan Singapura sebagai sebuah negara yang bebas dan berdaulat.

“Oleh itu, Malaysia dan Singapura harus menghormati terma Perjanjian Air 1962 sepenuhnya, termasuk harga air yang ditetapkan di dalamnya,” tegas beliau.

Sehari sebelum Dr Balakrishnan membuat kenyataan beliau di Parlimen, Dr Mahathir menyatakan bahawa terma Perjanjian, apabila dilihat dalam konteks masa kini, adalah tidak adil kepada Malaysia, kerana Malaysia dikehendaki menjual air mentah pada tahap yang rendah harga kepada negara yang “kaya” seperti Singapura, walaupun keadaan ekonomi pada saat ini tidak memberangsangkan.

Check Also

Ayah mendiang Altantuya memberitahu bahawa dia pernah melihat foto anaknya bersama dua orang lelaki

Bernama memetik, Dr Shaariibuu Setev, ayah kepada mendiang Altantuya Shaariibuu yang terbunuh di Malaysia pada …